Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: För att låna behöver du ett lånekortsnummer och pinkod.
Omslagsbild för Autisterna : om kvinnor på spektrat
Isbn: 978-91-2717-488-7
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Litterära essäer Samhälle & politik Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: november 2021
Uppläsare: Clara Törnvall
Length: 6 timmar 49 minuter

Ljudbok

Autisterna : om kvinnor på spektrat

Den vuxna autistiska kvinnan är en person som vår tid ännu inte känner. Ända fram till 1980-talet betraktades autism som ett tillstånd reserverat för pojkar. I filmer och tv-serier skildras den begåvade och socialt kantiga kvinnan fortfarande som en kopia av den manliga nörden, med samma intressen för datorspel, Rubiks kub och tågtidtabeller.

Ändå finns kvinnorna, och har alltid funnits, i alla samhällsklasser och kulturer. Med sin egen autismutredning som ram gör Clara Törnvall en resa bakåt i tiden och ser sin och andras historia med nya ögon.

Varför skrev poeten Emily Dickinson dikter om havet utan att någonsin ha sett det, varför är Underlandet så främmande för Alice, varför spelar filmstjärnan Daryl Hannah så ofta robot eller sjöjungfru, vad menade filosofen Simone Weil med att älska sig själv som en främling och varför tror tv-publiken att Greta Thunberg skojar?

Autisterna - om kvinnor på spektrat är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Boken undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge?

Autisterna utspelar sig i mottagningsrum på neuropsykiatrin i Hagsätra, i kulturhistorien och vid köksbordet hemma hos helt vanliga autistiska kvinnor. Det är en ögonöppnande bok som ifrågasätter vår syn på normalitet och avvikelse och en grupp kvinnor som hittills varit osynliga i samhället.

"Personligt, underhållande, bildande."
M Magasin

"Clara Törnvalls bok, en essä med avstamp i hennes egen autismutredning och dito diagnos, kastar nödvändigt ljus över den vuxna autistiska kvinnan som levt ett halvt liv med svårigheter som aldrig fått någon förklaring."

"Törnvall svingar sig stundtals halsbrytande men samtidigt elegant mellan ämnena, zoomar in på de detaljer som är intressanta för att sedan flyga vidare till nästa tuva. Hon skriver med klarhet, stilen präglas av stringens och pedagogisk tydlighet, gör det enkelt för läsaren att lära i ett ämne som för många enbart haft stereotypa 'Rain man'-konnotationer."
SvD

"Välskriven och viktig blandning mellan sakprosa, intervjubok och personlig essä.
Även om man bör undvika att hajpa autister som superhjältar visar Törnvall att normalitetsanpassningen är ett vanvettigt slöseri med kraften hos dessa vackra hjärnor.
Dagens Nyheter

"Clara Törnvall skriver skarpt om sina erfarenheter".
"Ganska snart inser jag att det här är helt rätt bok för mig och andra ignoranta. Liksom för alla som lever med odiagnostiserad eller diagnostiserad autism. Och för alla anhöriga. Ja: faktiskt för alla samhällsvarelser."
Aftonbladet

"...en omsorgsfullt och intelligent komponerad bok som fyller ett gapande hål."

"Törnvall är kulturjournalist av den skarpaste sorten, och gör här en stor insats dels genom att föra ett samtal med andra som befinner sig på det högfungerande autismspektrat, och dels att bilda både anhöriga, och andra neurotypiker."

"Läsningen av Clara Törnvalls 'Autisterna' lämnar mig med en känsla av att jag äntligen fyller en del av min stora bildningslucka.

"Den är del av ett kunskapsbygge som ytterst handlar om att få flickor och kvinnor på autismspektrat synliggjorda och uppmärksammade."
Dagens ETC

"Men än i dag är den vuxna autistiska kvinnan en person som det är svårt att få grepp om. Hon är vår civilisations gäckande skugga. Om henne handlar den tankeväckande boken 'Autisterna'..."
Expressen


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone