Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: För att låna behöver du ett lånekortsnummer och pinkod.
Omslagsbild för Min pappa - ett krigsbarn
Isbn: 978-91-8918-057-4
Förlag: Bookea
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: april 2020
Uppläsare: Veronica Kurba
Length: 7 timmar 24 minuter

Ljudbok

Min pappa - ett krigsbarn

Under den bistra vintern 1941-1942 rasar andra världskriget i Europa och fortsättningskriget i Finland. Förhållandena är svåra och kärva. Samtidigt organiserar svenska hjälporganisationer möjlighet för finländska barn att komma till Sverige: mellan 1939 och 1944 reste cirka 70 000 så kallade Finska krigsbarn till Sverige. Drygt 5000 återvände aldrig till sina biologiska föräldrar i Finland utan stannade i Sverige.

Detta är berättelsen om ett av dessa barn. Via skickligt beskrivna och gripande beskrivningar får vi följa hans resa från Finland till Sverige, från barn till vuxen, samtidigt som nutidsbilder från hans dotter bidrar till att placera hans levnadsöde i en bredare kontext.

Min pappa - ett krigsbarn söker svar på svåra och tunga frågor, som hur den tidiga separationen påverkat pojken och hans möjligheter att leva ett fullödigt liv? Och hur påverkades andra i hans närhet? Boken berättar också om den rotlöshet och det främlingskap som går i arv till den andra generationens flyktingar. Språket är målande, livligt och gripande. Författaren Katarina Vastamäki arbetar till vardags som lektör och redaktör.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone