Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: För att låna behöver du ett lånekortsnummer och pinkod.
Omslagsbild för Konflikten om katekesundervisningen
Isbn: 978-91-7765-209-0
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Religion Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: februari 2018

E-bok

Konflikten om katekesundervisningen

Susanne Rogesund är teol. Master och har skrivit en Masteruppsats om Rosenius och Waldenströms försoningslära samt en Magisteruppsats om Peter Lorenz Sellergren. Susanne är också fil. kand. i historia. Denna bok är en C-uppsats i historia och handlar om L M Engströms kamp för katekesen som lärobok i folkskolan.
Hjalmar Branting framförde redan 1889 att man borde avskaffa katekesläsningen i skolan och att katekesen borde brännas. Detta kristendomsfientliga uttalande ledde naturligtvis fram till en konflikt med de schartauanska företrädarna. De politiska debatterna ledde fram till att katekesundervisningen blev reducerad i skolan år 1919. L M Engströms kamp var inte förgäves. Enligt uppgift i GST hade man samlat in 340 000 namnunderskrifter.
Många människor fick upp ögonen för vikten av att lära sig katekesen, men denna undervisning flyttades till hemmen eller Söndagsskolan. Konflikterna mellan arbetarrörelsen och schartauanerna berodde bland annat på att schartauanerna var motståndare till föreningslivet och att arbetarna i den schartauanska miljön inte ville ansluta sig till facket.
Jag har i min uppsats belyst konflikterna mellan schartauanerna och socialdemokraterna inom skolväsendet perioden 1880-1940. I stor utsträckning bedrevs undervisningen som förr, på sina håll. På några håll anordnade man extra katekesundervisning, som var frivillig. Den ordnades utanför ordinarie skoltid, men av skolans lärare.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone