Förlag: Ekerlids Förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: juni 2013
En chans att göra skillnad
Kriget i Syrien har lett till en rekordhög invandring till Sverige. Även många människor från Somalia, Irak, Afghanistan och Eritrea söker sig hit. Bland de nyanlända finns allt fler som har en mycket kort utbildningsbakgrund. Att lyckas med arbetsmarknadsintegrationen är avgörande för ett socialt sammanhållet Sverige.
Författaren visar i boken att det är politiken det är fel på, inte människorna som kommer hit. Men Alliansregeringen och oppositionen står handfallna inför integrationsutmaningarna. Priset för den misslyckade arbetsmarknadspolitiken får kommunerna betala, genom högre arbetslöshet och ökade utgifter för socialbidrag. Kommunerna står inför en kostnadschock när lokalt finansierade arbetsmarknadsinsatser måste byggas ut.
Kommunernas ansvar är samtidigt en chans att förändra. Med rätt utformad politik är det fullt möjligt att skapa en inkluderande arbetsmarknad. Svaret ligger inte i kostsamma insatser, utan reformer som aktiveringskrav, resultatstyrning i arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning samt minskat regelkrångel för företag.
Boken analyserar också fyra kommunala modeller för arbetsmarknadspolitik: Solna-modellen, Nackas Jobbpeng, Södertäljes Telge-modell och Stockholms Jobbtorg. Modellerna jämförs utifrån deras kostnadseffektivitet och koppling till forskning.
Li Jansson är nationalekonom på Svenskt Näringsliv och arbetar med arbetsmarknaden för utlandsfödda och personer med funktionsnedsättningar. Hon har tidigare gett ut boken Välståndssamhälle för alla – den företagsamma vägen ur fattigdom på Ekerlids Förlag.
Provläs (Ladda ner)
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone